Är det så att du går i funderingar kring att bli egen företagare? Det finns då ett visst antal goda råd för företagande du bör ta till dig. I denna artikel vill vi ge dig åtta viktiga råd, som du bör läsa och funderar över. Därefter kan det vara lättare att antingen ta steget ut, att bli företagare, eller att låta bli.

Det allra första rådet vi vill ge, det är att du aldrig bör starta ett företag bara för att har svårt att hitta ett jobb eller få en anställning. Om det är så att du inte kan det, så kan det även vara svårt att ha det som krävs för att bli egen företagare!

Vårt andra råd är att inte lägga alla pengarna i företaget. Alltså att inte familjens hela försörjning är beroende av ditt företag. Du bör ha en respektive med en så pass hög inkomst att han eller hon kan klara av hela försörjningen av familjen. Dessutom är det bra om din partner har en stor förståelse för att du ibland kommer att ägna all din vakna tid till företaget.

En annan sak du bör göra, det är att räkna med att ett misslyckande, det kan kosta dig en hel del pengar. Om du har otur kan du förlora runt 500 000 kr. Det i form av satsade besparingar så väl som i personlig borgen eller att du gjort en inteckning i fastighet. Fundera på om det är en ekonomisk smäll du klarar av. Om du inte gör det, ja då bör du nog inte bli företagare.

Fundera på hur din ekonomiska situation ser ut idag. Ibland är det ett måste att ta ett lån och när du tar lån, så är det ju så att banken måste enligt lag säkerställa tillräckliga säkerheter. Det kan göra att du måste gå i personlig borgen som det heter. För att kunna ha ett borgensåtagande, så måste det finnas täckning. Kanske att du lånar upp på ditt hus. Men klarar du av ett så pass högt lån?

Fyra råd till

Ett femte råd, det handlar igen om att du kan behöva gå i personlig borgen, för att få köpa av olika leverantörer. I alla fall i början. Men är det så att du hittar leverantörer som inte tror på din idé, byt till andra. Får du inte fram nödvändiga leveranser, så är det svårt att fixa företagandet!

En mycket viktig fråga du bör ställa dig själv, det är vad du anser vara det viktigaste i ditt liv. Om familj och fritid står högst på den listans, så kan det vara dumt att starta företag, i alla fall på heltid!

Fundera lite på hur dina nätverk ser ut idag, på det personliga planet. Har du människor i din närhet som finns där för dig om det skulle krisa? Det är viktigt att ha en bra social förankring, gärna med resursstarka personer nära dig. Annars är det svårt starta företag.

Sista rådet, det är att du inte bör anställa om du inte måste. Du får om du anställer nämligen ett stort ansvar över dina anställdas sjuklöner, rehabilitering och kanske även deras privata skulder.

Kategorier: Nyheter