Idag finns det många varianter av trappor, varav spiraltrappa är en av dem. Denna variant av trappa med spiral har kommit att bli allt mer populärt att välja. Inte minst om man har en extremt liten bostad. En stor fördel med en spiral trappa är ju att den inte tar upp allt för stor plats, eller golvyta. Det tack vare att den går ju som i en spiral, uppåt. Om det är så att du funderar på att skaffa eller bygga dig en spiral trappa, så finns det en del saker att tänka på samt ha koll på. Du bör vara noga med att det blir rätt storlek på trappan samt även se till så att det blir rätt steghöjd. Sedan är det ju även bra att fundera på designen, hur den ska vara.

Vad för storlek vill du ha på din spiral trappa?

Det är ju bra att ha din spiraltrappa i rätt storlek för den plats den ska vara på. Så du bör ju utgå från det, när du ska välja trappa. Till exempel är det ju bra att se till så att inte trappan tar upp för stor plats eller är i vägen för dig. Men tänk även på att den inte heller bör vara allt för liten. Den ska ju vara säker att gå i samt att den även ska vara enkel att använda för att ta dig både upp och ner. 

Just detta med att ta dig uppför eller nerför i en spiraltrappa, det är viktigt att göra på säkert sätt. För att det ska vara riktigt säkert, så är det väldigt noga att du har rätt höjd på trappans steg. De bör ha rätt avstånd, så att det inte finns risk för att snubbla eller att du måste ta väldiga kliv i trappen. 

Andra saker att fundera på

En spiraltrappa går ju i en spiral uppåt. Det du behöver bestämma är om den ska snurra uppåt åt höger, eller åt vänster. En spiraltrappa är ju fristående för det mesta, så det är även viktigt att du ser till så att den får bra räcken! Sen var det ju detta med design och utseende av trappan, utöver hållet den ska snurra. Idag finns det flera material att välja på, som trä eller stål. Allt beror ju på hur ditt övriga hem ser ut och vad som passar bäst in i det. 

När du vet ungefär hur du vill att din trappa ska se ut, vad för storlek den ska vara i samt även valt vad för material den ska ha, så är det ju bra att satsa på att anlita en trappspecialist. Det för att få hjälp med att planera in trappan på ett bra sätt i ditt hem samt kanske även hjälp med att få dit den! 

Om du vill få inspiration till spiral trappor eller andra trappor, kolla gärna in Stegfabriken, som har en mängd olika sorters trappor i sitt sortiment,