Skulle man kort förklara vad ett blancolån är, så är det helt enkelt ett lån utan säkerhet. Ett lån med säkerhet, det innebär att man har en bostad eller ett fordon som en slags pant för att få låna. Men så var det ju detta med att det finns ju idag en mängd olika låneformer så som sms lån, snabblån, privatlån, samlingslån, kontokredit, konsumtionskredit och en massa mer. Alla dessa är ett så kallat blancolån.

Det kan ställa till det lite att ha samma namn, eller olika namn på lån. Men många gånger så namnges de efter hur de kan användas. Det enklaste sättet att ha koll är att se efter om lånet kräver en säkerhet. Gör det inte det, så är det ett blancolån, oavsett vad det kallas hos en specifik långivare.

Anledningen att det kallas just för blancolån, det kommer av ”in blanco” som helt enkelt betyder utan säkerhet. 

Olika varianter av blancolån

Om du vet med dig att det är ett lån utan säkerhet det är du vill ha, så ska du inte ta bästa första. Som vi nyss nämnde så är det idag många olika sorters lån som finns, där alla är just av typen blancolån. De skiljer sig inte bara i vad de kallas, utan även hur stor summan är som kan lånas, hur lång löptiden är samt vad det är för ränta på lånet. En del blancolån är även av typen högkostnadskredit. 

Det du ska göra, om du vill ansöka om ett blancolån, det är att fundera på vad det är du ska använda pengarna till och hur stor summa du behöver. Fundera även på hur mycket du klarar av att amortera varje månad, alltså betala tillbaka.

Är det en mindre summa pengar, som du behöver för en kort tid, så är det oftast ett sms lån eller ett snabblån som fungerar bra. Dessa är oftast på mindre summa samt ska betalas tillbaka inom 30–90 dagar. 

Är det däremot så att du har behov av en större summa pengar samt vill kunna betala av det på en längre tid, så kan det vara ett privatlån du ska satsa på. Det finns de som är på upp till 600 000 kr med en löptid på 20 år. Denna typ av lån kan vara om du ska renovera, ha som kontantinsats eller köpa något dyrare.

Är det så att du sedan innan har en massa små lån och krediter, som mer eller mindre äter upp din lön, då kan det vara smart att satsa på det som kallas för samlingslån. Även dessa finns på upp till 600 000 kr samt en löptid på upp till 20 år.

Jämför alternativen

När du väl har bestämt dig vad det är för typ av blancolån det är du behöver, så kan det vara en god idé att jämföra alla de aktörer som erbjuder den typen av lån. Det så att du får det lån som passar dig bäst och som har den lägsta räntan.