Kanske du redan som liten eller ung försökte dig på att lösa Rubiks kub? Detta kända pussel skapades av en man vid namn Ernő Rubik. När han väl skapat denna kub, som var 5,7 cm hög och hade 3x3x3 block med 54 rutor totalt, så tog han flera veckor på sig att klara av att lösa den! Det är alltså inte gjort i en handvändning detta med att lösa en Rubik’s cube. Men det är kul att försöka! Du kan hitta en mängd olika Rubik’s cubes på https://mastercubestore.se/. Där finns det även en massa andra roliga IQ-pussel samt olika varianter av kuber, som ibland inte ens är i formen av en kub!

Om du vill lära dig att lösa en Rubiks kub, så kan det vara bra att fundera på vilken av dem du vill börja med. Det finns allt från 2×2 upp till 33×33! Enklast är ju att starta med den som är på 2×2. 

Misströsta inte om det är så att du inte får till lösningen direkt, på egen hand. Det handlar om att vrida kuben enligt vissa algoritmer. Som tur är så finns det lösningar att hitta på nätet. 

Kul och utmanande med Rubik’s cubes

Att försöka dig på att lösa en Rubiks kub, det ger dig både en mental utmaning så väl som det ger dig flera timmars nöje. En kub kan alltså dels vara ett roligt tidsfördriv, dels ett sätt för dig att hålla din hjärna igång. Just att träna hjärnan, det är något fler bör göra. Det är bra att hålla den alert och vaken. Det håller även igång ditt minne på bra sätt. 

Utöver att använda en Rubiks kub, så kan du även använda andra IQ-pussel för att träna din hjärna, så väl som det även är bra att lösa korsord och Sudoku så väl som att spela schack. 

Vilken kub passar dig?

Om du aldrig ens testat att lösa olika Rubik’s cube, så kan det vara bra att börja med de enklaste. Det är då den på 2×2 och den på 3x3x3 som kan vara en bra första introduktion för dig själv. Dock är de inte superlätta de heller! Men försök gärna att klura ut den helt själv, före du tar fram lösningar på nätet! Det för att försöka förstå hur just din kub ska lösas och i vilken ordning.

Utöver de vanliga kuberna, så finns det även andra sorters kuber, i olika former, samt att det även finns så kallade speedcubes. 

Testa speedcubing

Speedcubing är att lösa kuber på tid. Då har man en särskild speed cube, som går snabbare att vrida runt. Det finns en massa tävlingar runt om i världen med detta. Det finns idag personer som kan göra 5–10 drag/vridningar i sekunden samt lösa hela kuben på bara ett par sekunder sammanlagt!

Även dessa typer av kuber finns att hitta hos MasterCubeStore. Men det kan vara bra att först starta med den vanliga, för att sedan gå vidare till svårare alternativ.